4 CAMINS PER DESCONECTAR

 

Camins d’Altea

De vegades desconnectar cal, canviar la nostra visió del dia a dia i submergir-nos en la natura o en algun entorn nou. A Altea pots trobar una infinitat de possibilitats, ja que aquest poble amb encant et brinda tant el millor de la mar, com de la muntanya. També està consolidada com la capital cultural de la Costa Blanca, ja que la seva oferta cultural és molt variada i completa.

Al llarg de l’any s’organitzen a Altea moltes visites guiades gratuïtes. Si et ve de gust passar un dia diferent i allunyar-te una mica de la rutina, segueix llegint. Anem a enumerar quatre camins meravellosos en els quals podràs descobrir per què Altea és màgica.

 

 

El Algar

 

 

Sabràs conèixer la riquesa d’aquest espai natural on destaquen les aus. A més, podràs descobrir el molí fariner més antic del municipi, el Pi del Senyoret, segon pi pinyer més gran del territori valencià, o admirar l’encant de la partida l’Horta amb la seva ermita de Sant Roc i les seves sèquies.

El riu Algar neix a la serra del Ferrer i descendeix al llarg de les seves 12,2 km de longitud pel vessant occidental de la serra Bèrnia. La seva aportació més important prové de les Fonts de l’Algar a Callosa d’en Sarrià.

A causa de la presència d’un cabal permanent el Riu Algar alberga fauna i vegetació de ribera d’especial interès. Tal és la importància d’aquest enclavament que ha estat inclòs en el Catàleg de Zones Humides de la Comunitat Valenciana.

Al llarg de la ruta, trobaràs cartells que on podràs informar-te de les espècies més abundants en aquesta zona com pot ser el bernat pescaire, l’esplugabous, el martinet blanc, la polla d’aigua, l’ànec comú i el corb marí, respecte a les aus. També ens informen d’algunes papallones com la saltacercas, o la macaón i nombrosos insectes pol·linitzadors.

Casc Antic

 

 

El nucli antic d’Altea és una de les joies de la Costa Blanca. Els seus carrers empedrats tracen un laberint de cases blanques i blaves plenes de plantes i flors de colors, i el seu aire mediterrani ho impregna tot.

Podràs ascendir al nucli antic d’Altea des de la Costanera del Mestre de la Música, una bonica escalinata que puja entre cases emblanquinades o pel Carrer Pont de Moncau que ens portarà fins a la Plaça de la Creu, després hauràs de travessar el Portall Vell i pujar Carrer Major que està ple de paradetes d’artesania i restaurants fins arribar al centre del nucli antic d’Altea i la Plaça de l’Església i el seu mirador.

Altea és un poble amb encant i no en va compta amb diversos atractius considerats Bé d’Interès Cultural, com el Portal Vell, el carrer Salamanca, la Glorieta del Maño i la plaça d’Església, entre d’altres.

 

Quintanes i Barranquet

 

 

 

Podem iniciar el recorregut a la partida de l’Horta on destaquen l’ermita de Sant Roc i el Pi del Senyoret, per prosseguir per la partida del Barranquet dominada per la pintoresca ermita de Sant Lluis. Continuarem pel Camí Vell d’Alcoi, un dels camins principals del segle XVII i que comunica directament amb la plaça de l’Església.

Per Altea, les ermites representen un patrimoni d’incalculable valor, envoltades de les més antigues tradicions, conservades fins als nostres dies. Des de la refundació de la vila, la població va ser colonitzant tots els racons del terme, creant amb el temps nuclis de cases envoltats d’hortes i bancals anomenats popularment partides.

Aquests enclavaments habitats van anar transformant el paisatge i amb l’esforç dels veïns van néixer camins, sèquies, eres… i com no, les ermites. Tant les partides com les ermites segueixen vives avui per avui.

A més, l’Ajuntament d’Altea organitza tots els anys la Ruta de les Ermites, un cicle de concerts des del dissabte anterior a la Setmana Santa fins al següent cap de setmana, realitzant un concert per dia. Aquesta activitat atrau una gran quantitat de públic, amant de la bona música.

El Camí Reïal

 

 

Aquesta ruta, coneguda com el Corredor Verd, transcorre per l’antic Camí Reial de la Mar. A través d’aquest camí de vianants podràs conèixer la singularitat de l’aflorament volcànic del Cap Negret, contemplar viles senyorials i búnquers de la Guerra Civil o relaxar-te amb un passeig al costat de la mar per la platja de l’Olla.

L’aflorament volcànic, amb el seu característic color negre, de roques ofites prové de l’erupció volcànica d’origen submarí que va estar associada a la ruptura de Pangea.

El cap, o el túmul de Cap Negret està format per una gran mola basàltica amb restes d’extracció de pedra; extraccions que es van realitzar al llarg dels segles i que industrialment es van explotar en l’època del anys 30-36 del Segle XX, en paral·lel al filó basàltic de la Pedrera de Calces, el material de les dues extraccions va donar origen al projecte i la construcció de l’embarcador que va funcionar en aquestes dècades i del qual queden restes, a més de la caseta d’administració actualment en ús com a habitatge d’esbarjo.

La seva declaració com Espai Natural protegit pren en consideració el Aflorament Volcànic de Cap Negret i de la Platja Fòssil.

Amb aquesta ruta, podem també gaudir de la riquesa arquitectònica que recreen els variats palauets que des de més de cent anys formen part del paisatge litoral de la platja de l’Olla.

Aquesta platja, mesura un quilòmetre i mig i barreja bitlles, roca i sorra. Es troba situada entre dos ports esportius i des d’allà pots veure el Penyó d’Ifac.

Enfront d’ella emergeixen “L’Illeta”, a la qual es pot accedir nedant i “L’Illot”. És perfecta per desconnectar, llegir o realitzar jocs amb nens.

En ella té lloc a l’agost el reconegut espectacle piromusical del Castell de l’Olla.

 

Scroll to Top