ALTEA LA VELLA, ELS ORÍGENS

 
Història

Altea la Vella, situada dins el terme municipal d’Altea, va tenir entitat pròpia des de l’Edat Mitjana fins al segle XVI. Aquest territori, comprès entre el riu Algar i la Serra de Bèrnia, va patir desplaçaments poblacionals i fins i tot buits demogràfics. Les primeres evidències d’ocupació de les terres d’Altea la Vella, tot i que són escasses, ens situen en el Neolític. A partir del s. V d.C. es va produir una contracció demogràfica però tot es va revitalitzar en el període andalusí, quan l’alqueria de Altaya es va convertir en el nucli organitzador del territori. Els cristians li van canviar el nom per “Altea”, població des de la qual es va organitzar l’explotació econòmica feudal del nord del riu Algar fins al segle XVI. En aquest període les cases d’Altea van quedar deshabitades fins que al segle XVIII altres persones van acudir de nou a viure-hi, a la vila van denominar “Altea la Vella”.

 
 
 
Camins d’Altea

Aquest recorregut connecta a Altea amb Altea la Vella per el Camí Fondo i torna cap al Riu Algar per la històrica partida Sogai. A més de conèixer l’acollidor casc antic d’Altea la Vella, podràs visitar l’ermita de Santa Bàrbara o gaudir d’espais naturals de gran valor com la Font del Garroferet o el mateix riu Algar.

Al llarg de l’any l’Ajuntament d’Altea organitza moltes visites guiades gratuïtes. Si t’apeteix passar un dia diferent i allunyar-te una mica de la rutina, vine a gaudir-ne.

 
 
 
Casc antic

El casc antic d’Altea té molt d’encant, a la plaça principal trobem la primera parròquia d’Altea. L’església està dedicada a Santa Anna, en honor del qual se celebren festes en el seu dia i al Santíssim Crist de la Salut.

L’edifici de planta basilical, compta amb una nau central, capelles laterals i una cúpula octogonal. La seva façana és senzilla de caràcter sobri,

Els carrers del centre d’Altea la Vella té un encant especial i passejar per elles transmet tranquil·litat.

 
 
 
Font del Garroferet

Pel vessant oest del poble corre el barranc d’Altea la Vella i a uns 400 metres al nord neixen dues fonts d’aigua potable que faciliten l’abastament d’aigua. La Font Gran i la Font del Garroferet.

Situada a les faldes de la muntanya, al costat del camí entre la serra i el casc urbà d’Altea la Vella trobem la Font del Garroferet. Hi ha referències d’aquesta font des del segle XVI.

 

 
 
 
Ermita de Santa Bàrbara

Situada a la partida del Cascall va ser consagrada en 1759, però hi ha proves del seu poblament modern des del segle XVII. La façana senzilla amb motllures d’estètica barroca està coronada per una espadanya. La disposició de la nau és transversal a l’altar, amb sagristia adossada i una porxada lateral. Les seves dimensions totals són de 12 per 9 m aproximadament.

Per Altea, les ermites representen un patrimoni d’incalculable valor, envoltades de les més antigues tradicions, conservades fins als nostres dies. A més, l’Ajuntament d’Altea organitza tots els anys la Ruta de les Ermites, un cicle de concerts des del dissabte anterior a la Setmana Santa fins al següent cap de setmana, realitzant un concert per dia. Aquesta activitat atrau una gran quantitat de públic, amant de la bona música. El cicle realitza un recorregut per tota la geografia alteana, visitant els paratges on es troben les esmentades ermites, cadascuna d’elles dedicada a un Sant.

 

 
 
 
El Calvari

El calvari es troba situat a la cara nord del turó d’Altea la Vella, amb vistes cap a la serra de Bèrnia. Està constituït per un recorregut en ziga-zaga realitzat mitjançant abancalaments del terreny amb murs de maçoneria en sec. Les estacions del viacrucis són de fàbrica amb panells de ceràmica al·legòrics a les fornícules.

Les tres primeres estacions es troben fora del recinte del calvari, un adossada a la façana lateral de l’Església Parroquial de Santa Anna i les altres dues al carrer Cura Llinares.

 
 
 
Riu Algar

Sabràs conèixer la riquesa d’aquest espai natural on destaquen les aus.

El riu Algar neix a la serra del Ferrer i descendeix al llarg de les seves 12,2 km de longitud pel vessant occidental de la serra Bèrnia. La seva aportació més important prové de les Fonts de l’Algar a Callosa d’en Sarrià.

A causa de la presència d’un cabal permanent el Riu Algar alberga fauna i vegetació de ribera d’especial interès. Tal és la importància d’aquest enclavament que ha estat inclòs en el Catàleg de Zones Humides de la Comunitat Valenciana.

 
 
 
Passar un dia a Altea la Vella

Si et ve de gust venir a passar un dia a Altea la Vella, a més de visitar tots els paratges i gaudir de les vistes, pots aprofitar i provar els fabulosos restaurants que trobaràs. Ca Toni, Restaurant Mallol o La Soleada són, entre altres, alguns exemples … La gastronomia mediterrània és un tresor i no et penediràs.

Alguns dels plats més típics són les pilotes de putxero, la paella, arrossos amb marisc… Si eres amant del bon menjar t’agradarà saber que l’Ajuntament d’Altea organitza anualment unes jornades gastronòmiques molt interessants, adaptant els productes culinaris segons la temporada i amb la participació de molts bars i restaurants.

Si necessites fer les compres, pots trobar supermercats, floristeries, etc. I no pots deixar de provar un gelat artesà a la Gelateria El Pecat

 
 
Scroll to Top