LA GASTRONOMIA ALTEANA

Altea és un poble costaner amb molts anys de tradició pesquera. Des dels seus inicis Altea ha estat un poble que ha subsistit a base d’hortalisses i peix. Tot el que la terra i el mar han proporcionat i les persones han sabut aprofitar.

Per això, la gastronomia alteana es basa en el peix, el marisc i l’hortalissa per l’elaboració dels seus plats més típics.

{%ALT_TEXT%}

En totes les cases de la vila on encara viu gent major, o són descendents d’avantpassats que es van assentar a Altea, és típic tenir un “receptari” encara que siga de memòria dels plats que les iaies han cuinat sempre per l’hora de menjar.

Entre els més típics trobem l’arròs amb fesols o l’arròs amb fesols i polp, depenent de la zona on els avantpassats van viure, mar o horta, és normal trobar-te aquests dos tipus d’arròs, que són idèntics però canvia que en comptes d’haver polp hi haja varietat de verdures.

Les paelles també són un arròs molt típic a Altea. En moltes cases la paella és tot un “ritual” un diumenge a mig dia. S’ajunta la família o amics i s’organitza una petita festa, que consta d’un vermut o “picaeta” mentre es fa temps per esperar la bona paella. Després es menja al voltant de la mateixa en el mateix recipient.

Les diferents paelles i arrossos:

La paella mixta (a la qual se sol posar carn de conill i / o pollastre) porta verdura i carn principalment i, ara ja és molt típic veure-la amb marisc també. Antigament no es posava marisc perquè no era accessible ni per l’economia de l’època ni per facilitat d’aconseguir-ho. El normal era posar pebrera roja i altres varietats de verdura segons temporada.

La “paella d’aladroc”, és una paella molt famosa en aquest bonic poble. És una paella molt sabrosa amb prou feines ingredients (coliflor, seitó, carxofa i faves), aquesta és una paella típica a la temporada d’hivern, on els ingredients són fàcils de trobar frescos i de temporada. Encara canviant alguna verdura per una altra és fàcil trobar-la en qualsevol mes de l’any.

{%ALT_TEXT%}

L’arròs amb ceba, arròs amb ceba, és també un arròs que a les cases és molt normal trobar qualsevol dia de l’any. És una arròs senzill i que amb ceba i pebrot aconsegueix un gust exquisit. Pot portar també algun peix blau per donar més gust al plat.

Un arròs molt apreciat pels més exquisits paladars és l’arròs amb llamàntol, “bogavant”. Amb un sabor inigualable i una elaboració molt acurada. És un arròs que es menja durant tot l’any.

Després trobem arrossos com el “caldero” mariner (recepta dels mariners que anaven embarcats diversos dies), l’arròs a banda, l’arròs amb peix (arròs amb peix) …

Hi ha tants arrossos com a ingredients i manera de preparar existeixen, però aquests són els més típics que trobaràs a la Vila d’Altea.

{%ALT_TEXT%}

Coques i empanades:

A més dels arrossos Altea també té els seues tradicionals coques “a la Llumà”, terme que ve donat per una canya que s’encenia al costat de la coca un vegada al forn. (Aquesta li donava un toc daurat). Actualment poden adquirir-se en totes les panaderies d’Altea els dijous. Els dijous és el dia en què es menja aquest tipus de menjar, a excepció de les festes de barri que solen oferir també un dia de les seves festes aquest menjar.

També hi ha la coca farcida que és una coca tapada a manera d’empanada, l’interior va farcit d’un fregidet de verdura i tonyina.

Un altre menjar exquisit són els “bollos de bleda” o “pastes de farina de dacsa” són unes empanades fregides farcides d’espinacs, trossets d’anxova i trossets de botifarra. Aquesta és un dinar pesada que sol fer-se els dies freds d’hivern.

Els dolços típics:

Quant als dolços és molt típic els rotllos de taronja, les mones en les vespres de Pasqua i els “Pastissets de moniato” per Nadal.

{%ALT_TEXT%}

{%ALT_TEXT%}

Conservar aquestes tradicions culinàries és el que fa gran i especial la nostra gastronomia local. Tots els nostres plats vénen de la terra i del mar, arribant a fusionar-los en la gran majoria dels casos. Molts són els restaurants alteans que preparen aquests receptes tan elaborades, cuidades i conservades. T’esperem perquè sigues partícep de la nostra cultura gastronòmica.