Casco Antiguo Altea

CONEIX ALTEA!

Un any més, i vist l’èxit de les anteriors edicions, la Regidoria de Turisme ha preparat una nova programació de les visites guiades gratuïtes ‘’Coneix Altea!’’ Per als mesos de gener, febrer i març, amb algunes novetats.
Aquestes consistiran en la incorporació de visites patrimonials, culturals i infantils.

Al gener tindran lloc les visites els diumenges 13 i 27. La primera s’anomena ‘’Ruta Camí Reial: L’empremta de la Guerra Civil a Altea’’. Amb eixida des de la Tourist Info Altea, a les 10 hores, i de la mà del guia de turisme alteà Joan Such. Transcorrerà pel Passeig Marítim i per l’antic Camí Reial de la Mar fins arribar a la Platja de l’Olla. La visita del diumenge 27 serà la ‘’Ruta Quintanes i Barranquet: Coneix l’horta alteana’’ a càrrec de la nutricionista Ana Zaragoza i l’eixida es farà a les 10 hores des de la Plaça de l’Ajuntament.

Les visites guiades del mes de febrer començaran el diumenge, dia 10, amb la ruta ‘’Coneix el Poble Antic d’Altea’’. Aquesta activitat, acompanyada per l’arqueòleg alteà Pere Jaume Zaragozí, es realitzarà en idioma valencià, per commemorar que al febrer se celebra el Dia Internacional de la Llengua Materna.

La següent activitat ‘’Camí d’Altea la Vella pel Camí Fondo’’ serà la del diumenge 17 de la mà del guia local Felipe Lozano. Les dues rutes eixiran de la Tourist Info Altea, situada al carrer Sant Pere 14, a les 10 hores.

Els diumenges 10 i 24 de març tindran lloc les dues últimes rutes d’aquest primer trimestre de l’any. El diumenge 10 descobrirem la ‘’Història i arqueologia a Cap Blanc’’ de la mà de l’arqueòleg Pere Jaume Zaragozí. Diumenge 24 es realitzarà laRuta pel riu Algar per als xiquets’’, acompanyats per la tècnica de medi ambient Ana González i en la qual podran gaudir a la desembocadura del riu Algar d’una activitat d’anellament científic d’ocells a càrrec de Toni Zaragozí.

EL CAMÍ REÏAL

Aquesta ruta, coneguda com el Corredor Verd, transcorre per l’antic Camí Reial de la Mar. A través d’aquest camí de vianants podràs conèixer la singularitat de l’aflorament volcànic del Cap Negret, contemplar viles senyorials i búnquers de la Guerra Civil o relaxar-te amb un passeig al costat de la mar per la platja de l’Olla.

L’aflorament volcànic, amb el seu característic color negre, de roques ofites prové de l’erupció volcànica d’origen submarí que va estar associada a la ruptura de Pangea.

El cap, o el túmul de Cap Negret està format per una gran mola basàltica amb restes d’extracció de pedra; extraccions que es van realitzar al llarg dels segles i que industrialment es van explotar en l’època del anys 30-36 del Segle XX, en paral·lel al filó basàltic de la Pedrera de Calces, el material de les dues extraccions va donar origen al projecte i la construcció de l’embarcador que va funcionar en aquestes dècades i del qual queden restes, a més de la caseta d’administració actualment en ús com a habitatge d’esbarjo.

La seva declaració com Espai Natural protegit pren en consideració el Aflorament Volcànic de Cap Negret i de la Platja Fòssil.

Amb aquesta ruta, podem també gaudir de la riquesa arquitectònica que recreen els variats palauets que des de més de cent anys formen part del paisatge litoral de la platja de l’Olla.

Aquesta platja, mesura un quilòmetre i mig i barreja bitlles, roca i sorra. Es troba situada entre dos ports esportius i des d’allà pots veure el Penyó d’Ifac.

Enfront d’ella emergeixen “L’Illeta”, a la qual es pot accedir nedant i “L’Illot”. És perfecta per desconnectar, llegir o realitzar jocs amb nens.

En ella té lloc a l’agost el reconegut espectacle piromusical del Castell de l’Olla.

QUINTANES I BARRANQUET

En aquesta visita, la nutricionista Ana Zaragoza farà un recorregut per la història de l’horta alteana. A més de la naturalesa i les delícies de la terra, en aquest recorregut destaquen l’ermita de Sant Roc i el Pi del Senyoret.

Per Altea, les ermites repres

enten un patrimoni d’incalculable valor, envoltades de les més antigues tradicions, conservades fins als nostres dies. Des de la refundació de la vila, la població va ser colonitzant tots els racons del terme, creant amb el temps nuclis de cases envoltats d’hortes i bancals anomenats popularment partides.

Aquests enclavaments habitats van anar transformant el paisatge i amb l’esforç dels veïns van néixer camins, sèquies, eres… i com no, les ermites. Tant les partides com les ermites segueixen vives avui per avui.

A més, l’Ajuntament d’Altea organitza tots els anys la Ruta de les Ermites, un cicle de concerts des del dissabte anterior a la Setmana Santa fins al següent cap de setmana, realitzant un concert per dia. Aquesta activitat atrau una gran quantitat de públic, amant de la bona música.

CASC ANTIC

El diumenge, dia 10, amb la ruta ‘’Coneix el Poble Antic d’Altea’’. Aquesta activitat, acompanyada per l’arqueòleg alteà Pere Jaume Zaragozí.

El nucli antic d’Altea és una de les joies de la Costa Blanca. Els seus carrers empedrats tracen un laberint de cases blanques i blaves plenes de plantes i flors de colors, i el seu aire mediterrani ho impregna tot.

 

Si decideixes visitar-pel teu compte, podràs ascendir al nucli antic d’Altea des de la Costanera del Mestre de la Música, una bonica escalinata que puja entre cases emblanquinades o pel Carrer Pont de Moncau que ens portarà fins a la Plaça de la Creu, després hauràs de travessar el Portall Vell i pujar Carrer Major que està ple de paradetes d’artesania i restaurants fins arribar al centre del nucli antic d’Altea i la Plaça de l’Església i el seu mirador.

Altea és un poble amb encant i no en va compta amb diversos atractius considerats Bé d’Interès Cultural, com el Portal Vell, el carrer Salamanca, la Glorieta del Maño i la plaça d’Església, entre d’altres.

ALTEA LA VELLA

Altea la Vella, situada dins el terme municipal d’Altea, va tenir entitat pròpia des de l’Edat Mitjana fins al segle XVI. Aquest territori, comprès entre el riu Algar i la Serra de Bèrnia, va patir desplaçaments poblacionals i fins i tot buits demogràfics. Les primeres evidències d’ocupació de les terres d’Altea la Vella, tot i que són escasses, ens situen en el Neolític. A partir del s. V d.C. es va produir una contracció demogràfica però tot es va revitalitzar en el període andalusí, quan l’alqueria de Altaya es va convertir en el nucli organitzador del territori. Els cristians li van canviar el nom per “Altea”, població des de la qual es va organitzar l’explotació econòmica feudal del nord del riu Algar fins al segle XVI. En aquest període les cases d’Altea van quedar deshabitades fins que al segle XVIII altres persones van acudir de nou a viure-hi, a la vila van denominar “Altea la Vella”.

Casc Antic

El casc antic d’Altea té molt d’encant, a la plaça principal trobem la primera parròquia d’Altea. L’església està dedicada a Santa Anna, en honor del qual se celebren festes en el seu dia i al Santíssim Crist de la Salut.

L’edifici de planta basilical, compta amb una nau central, capelles laterals i una cúpula octogonal. La seva façana és senzilla de caràcter sobri,

Els carrers del centre d’Altea la Vella té un encant especial i passejar per elles transmet tranquil·litat.

 

Passar un dia a Altea la Vella

 

Si et ve de gust venir a passar un dia a Altea la Vella, a més de visitar tots els paratges i gaudir de les vistes, pots aprofitar i provar els fabulosos restaurants que trobaràs. Ca Toni, Restaurant Mallol o La Soleada són, entre altres, alguns exemples … La gastronomiamediterrània és un tresor i no et penediràs.

Alguns dels plats més típics són les pilotes de putxero, la paella, arrossos amb marisc… Si eres amant del bon menjar t’agradarà saber que l’Ajuntament d’Altea organitza anualment unes jornades gastronòmiques molt interessants, adaptant els productes culinaris segons la temporada i amb la participació de molts bars i restaurants.

Si necessites fer les compres, pots trobar supermercats, floristeries, etc. I no pots deixar de provar un gelat artesà a la Gelateria El Pecat.

CAP BLANCH

El diumenge 10 descobrirem la ‘’Història i arqueologia a Cap Blanc’’ de la mà de l’arqueòleg Pere Jaume Zaragozí.Partint del passeig marítim, aquesta ruta ens porta a través de les partides de Cap Blanch, El Planet i Els Arcs. En elles podrem visitar les ruïnes d’una antiga sénia, l’ermita de Sant Antoni i Sant Jaume i la nova de Sant Isidre, així com les restes d’un aqüeducte romà, primera gran obra hidràulica d’Altea.

Diumenge 24 es realitzarà laRuta pel riu Algar per als xiquets’’, acompanyats per la tècnica de medi ambient Ana González i en la qual podran gaudir a la desembocadura del riu Algar d’una activitat d’anellament científic d’ocells a càrrec de Toni Zaragozí.

Flora i fauna d’alt valor ecològic El riu Algar és un paratge únic d’alt valor ecològic, posseeix un fort interès a causa de les aus que habiten la zona. Pel que fa a la fauna del riu, aquesta zona humida compta amb una gran quantitat d’espècies que hi habiten, sent algunes estivals, migratòries, hivernants, o residents de la zona. Tenir l’oportunitat d’observar a aquestes espècies suma un gran valor al riu, ja que en aquest mateix podràs trobar diferents punts d’observació, àrees d’oci i descans, i per als més experimentats, una estació de violació.El naixement del riu està en la partida de Sacs, situada a Callosa d’en Sarrà, i alimentat pels barrancs i per la seva major afluent, el riu Guadalest, compta amb una gran varietat d’espècies que observar com: Camallongues, corb marí, fotja, polla, blauet, martinet blanc, martinet ros, cueta torrentera, andarríos, mosquiter comú, ànec collverd, esparver comú, cotxa blava, bernat pescaire, martinet menut, la polla pintada, pit-roig, xoriguer comú, Marinete comú i moltes més …Les excursions pel riu Algar són molt recomanables si t’agrada passejar, la fotografia, o simplement gaudir de les vistes.

 

 

Scroll to Top