La Gastronomía Alteana

Altea és un poble costaner amb molts anys de tradició pesquera. Des dels seus inicis Altea ha sigut un poble que ha subsistit a base d’hortalisses i peix. Tot el que la terra i la mar han proporcionat i les persones han sabut aprofitar.

Per això, la gastronomia alteana es basa en el peix, el marisc i l’hortalissa per a l’elaboració dels seus plats més típics. 

En totes les cases de la Vila on encara viu gent gran, o són descendents d’avantpassats que es van assentar a Altea, és típic tindre un “receptari” encara que siga de memòria dels plats que les “àvies” han cuinat sempre per a l’hora de menjar.

Entre els més típics trobem el “arròs amb fessols ” o “l’arròs amb fessols i polp”, depenent de la zona on els avantpassats van viure, mar o horta” és normal trobar-te aquests dos tipus d’arròs, que són idèntics però canvia que en compte d’haver-hi polp hi haja varietat de verdures. 

Les paelles també és un arròs molt típic a Altea. En moltes cases la paella és tot un ritu un diumenge a mig dia. S’ajunta la família o amics i s’organitza una xicoteta festa, que consta d’un vermú o “picaeta” mentre es fa temps per a esperar la saborosa paella. Després es menja al voltant de la mateixa en el mateix recipient.

Les diferents paelles i arrossos:

La paella mixta (a la qual se sol posar carn de conill i/ o pollastre) que porta verdura i carn principalment i ara ja és molt típic veure-la amb marisc també. Antigament no es posava marisc perquè no era accessible ni per l’economia de l’època ni per facilitat d’aconseguir-ho. El normal era posar pimentó roig i altres varietats de verdura segons temporada.

La “paella d’aladroc”, és una paella molt famosa en aquest bonic poble. És una paella molt saborosa amb tot just ingredients (coliflor, aladroc, carxofa i faves), aquesta és una paella típica en la temporada d’hivern, on els ingredients són fàcils de trobar frescos i de temporada. Encara que canviant alguna verdura per una altra és fàcil trobar-la en qualsevol mes de l’any.

L’arròs amb enceba, arròs amb ceba, és també un arròs que a les cases és molt normal trobar qualsevol dia de l’any. És un arròs senzill i que amb ceba i pimentó aconsegueix un sabor exquisit. Pot portar també algun peix blau per a donar més sabor al plat.

Un arròs molt benvolgut pels més exquisits paladars és l’arròs amb llamàntol. Amb un sabor inigualable i una elaboració molt cuidada. És un arròs que es menja durant tot l’any.

Després trobem arrossos com el calder mariner (recepta dels mariners que anaven embarcats diversos dies), l’arròs a banda, l’arròs amb peix  …

Hi ha tants arrossos com ingredients i manera de preparar existeixen, però aquests són els més típics que trobaràs en la Vila d’Altea.

Coques i empanades:

A més dels arrossos Altea també té les seues tradicionals coques “a la llumà”, terme que ve dau per una canya que s’encenia al costat de la coca una vegada en el forn. (Aquesta li donava un toc daurat). Actualment poden adquirir-se en tots els forns de pa d’Altea els dijous. Els dijous és el dia en què es menja aquest tipus de menjar, a excepció de les festes de barri que solen oferir també un dia de les seues festes aquest menjar.

També està la coca “farcida” que és una coca tapada a manera d’empanada, l’interior de la qual va farciment d’una samfaina.

Una altra menja exquisida són els “bollos de bleda” o “bollos de farina de dacsa” són unes empanades fregides farcides d’espinacs, trossets d’anxova i trossets de botifarra. Aquesta és un menjar pesat que sol fer-se els dies freds d’hivern.

Els dolços típics:

Quant als dolços és molt típic els rotllos de taronja, les mones en les vespres de Pasqua i els “Pastissets de moniato” per a Nadal.

Conservar aquestes tradicions culinàries és el que fa gran i especial la nostra gastronomia local. Tots els nostres plats venen de la terra i de la mar, arribant a fusionar-los en la gran majoria els casos. Molts són els restaurants alteanos que preparen aquests menjars tan elaborats, cuidades i conservades. T’esperem perquè sigues participe de la nostra cultura gastronòmica.

Descarregar fullets

Scroll to Top