L’estiu a Altea és com aquests estius que veiem a la televisió, on la gent vestix roba blanca, barrets de palla i sandàlies a conjunt per lluir-les davant la mar i ballar en una revetlla. Altea és mediterrània i això és el que t’oferix.
Altea es caracteritza per ser el poble amb més festes a l’estiu de la comarca, arribant a cobrir tots els caps de setmana de juny a setembre amb una festa de barri.
Les festes de barri d’Altea són festes xicotetes que organitzen comissions de veïns (comissions que varien cada any).
Aquest tipus de festes solen tenir una durada de divendres a dilluns (abans duraven fins dimarts). Dins d’aquests dies es troben actes com “l’entrà de la murta” (xicoteta cavalcada on es repartixen caramels, joguines o llepolies als xiquets. L’entrà de la Murta és la vesprada a la que s’engalanen les portes de les ermites (amb les que quedaran decorades totes les festes). Col·loquialment es diu “murta” arbust que es cria en els barrancs de la zona (normalment en llocs de difícil accés). És un arbust de fulles verdes i que fa molt bona olor. En definitiva li dediquen una cercavila a aquest arbust amb el que s’engalana el petit “temple” per a les festes.
Abans de la entrà de la murta o algunes vegades coincidint en el mateix divendres se celebren els sopars “de pa i porta” o sopar dels veïns. És un sopar en què els veïns del barri s’ajunten en “l’era” per sopar junts i compartir menjar i una bona estona. Hi sol haver disc-mòbil, o revista musical o un duo amenitzant la nit.
Durant algun dia al llarg les festes és típic oferir als assistents “coca a la Llumà” (massa amb embotit, tomaca verda, roja i algun peix salat), un altre dels dies se sol oferir paella gegant per a tots els assistents o també concurs de paelles (on grups de gent es preparen la seva pròpia paella per menjar i entrar en concurs). Depenent de la decisió que pren la comissió aquest any fan paella gegant o concurs, o anys que ho fan tot.
Al ser totes elles a l’estiu és molt típic i probable acabar mullat entre l’hora de dinar i les 18h de la vesprada aproximadament. La gent ompli poals i es refresquen, tirant-se poalaes els uns als altres.
Les vesprades solen estar dedicades als més menuts, amb jocs populars, “bota-bota”, animació o teatre. També alguna tarda va dedicada a la gent gran, amb les que s’ofereixen balls regionals, teatre o berenar…
Les nits són per ballar i gaudir, orquestres d’arreu de la zona vénen als petits barris del camp d’Altea a oferir els seus espectacles. La gent jove gaudeix molt d’aquestes nits.
Als matins cap a les 8h, la comissió de festes desfila pels carrers del barri llançant coets al so de la música dels instruments tradicionals, com són la xirimita i el tabal. A aquest acte se li crida “despertà” (acció de despertar el personal).
També hi ha les misses tradicionals als sants, cada diumenge se li resa a un sant (al qual se li dedica la festa) i els dilluns als difunts del barri en qüestió.
Actes a destacar:
Algunes d’aquestes festes celebren l’arbret, aquestes són les festes de Sant Joan, Sant Roc i Sant Lluís. L’arbret és una tradició ancestral on homes i dones tallen un arbre (que va ser plantat per a això i, cal dir, que fan replantacions per poder seguir la tradició sense desforestar) i el porten a coll de manera molt divertida a base d’aigua ( que es tiren a sobre) i vi (que beuen dels tradicionals botijons). Al so de diferents càntics sompátics la gent els llança aigua. Al llarg d’aquest trajecte paren a berenar (embotit i salat amb pa). Les seves robes (samarreta) queden trencades al llarg del camí, ja que és típic trencar aquesta peça per finalment quedar penjats al cop de l’arbre. Un cop arriben a “l’era” epicentre on es celebren totes les festes, homes i dones planten l’arbre a mà estirant de 3 o 4 cordes (segons l’espai del lloc). L’alegria es contagia entre tot el públic assistent una vegada plantat i la xirimita i el tabal toquen al so de l’espectacle.
En el cas de la festa de Sant Llorenç, alberga el Castell de l’Olla, espectacle piro-musical que s’ofereix cada estiu a la platja de l’Olla. Altres festes com Sant Antoni (celebrada al juny), és una festa dedicada als fadrins. Els majorals d’aquesta barriada només poden pertànyer a la comissió si són fadrins. En aquestes festes es pot gaudir d’un petit festival de música alternativa en el qual els joves es gaudeixen moltíssim.
Altea la Vella celebra les festes de Santa Anna i Santa Bàrbara (encara que Santa Bàrbara en el mes de desembre). A les festes de Santa Anna el dia de les paelles fan una gran “banyà”, els assistents es mullen sencers per suavitzar la calor i passar un migdia d’allò més divertit.
Les festes com Sant Isidre o Sant Tomàs són festes una mica més petites, els seus barris són més reduïts i acaben per ser unes festes molt familiars i divertidíssimes.
En el cas de les festes de Sant Pere, que se celebren al juny coincidint amb la patrona dels mariners la Verge del Carme es realitza una processó marinera. Treuen als sants en barques de pesca i davant del poble llancen a l’aigua unes corones fetes de llorer (en reconeixement dels difunts mariners).
Aquest estiu encara podràs gaudir entre els mesos de juliol, agost i setembre de les festes de Santa Anna, Sant Jaume, Sant Roc, Sant Llorenç, Sant Isidre, Sant Lluís i el primer cap de setmana de setembre de Sant Tomàs Si els teus vacances coincideixen amb algun d’aquests mesos podràs participar en qualsevol de les festes.
Seràs benvingut a participar de les revetlles i els actes que es fan per a tots els públics. Altea i les seves festes de barri t’esperen.