L’APP per localitzar les zones marines protegides per la presència de posidònia.

La Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica ha posat en marxa una APP per a localitzar les zones marines protegides per la presència de posidònia. GVA Fondeja

GVA FONDEA

GVA Fondea,és una aplicació dirigida a dispositius mòbils,especialment a les embarcacions i incorpora una cartografia recentment actualitzada per a la conservació de la vegetació i biodiversitat marina.
L’aplicació GVA Fondea compta amb tota la informació actualitzada de la cartografia això permet geolocalitzar la situació d’aquestes praderes.La nova eina és accessible i senzilla. A més, facilita la ubicació d’aquestes àrees per a complir amb l’obligació de no danyar-les i col·laborar amb la preservació dels boscos mediterranis.
L’aplicació,ha sigut elaborada per la Direcció General de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions (DGTIC) de la Generalitat a proposta de la Direcció General de Pesca. 
En el futur afegir altres utilitats, com la localització de reserves marines d’interès pesquer i també zones vedades o amb unes certes restriccions a les activitats pesqueres, canalitzant així informació útil a l’usuari.
La badia d’Altea és una de les zones amb major número de posidònia oceànica d’alt valor de tota la Comunitat Valenciana.

POSIDÒNIA

La posidònia oceànica és una planta autòctona del Mediterrani que aporta abundants beneficis al medi marí i que està molt present en les aigües de la Comunitat Valenciana. Serveix de refugi i aliment a una gran varietat d’espècies de fauna, a més d’oxigenar i filtrar les aigües de la costa, millorant la seua qualitat i transparència.
La seua importància per a l’equilibri de la mar Mediterrània ha fet que haja sigut inclosa com a hàbitat prioritari en la Directiva d’Hàbitats de la Unió Europea. Per a contribuir a la seua protecció, la Conselleria de Transició Ecològica en 2022 va elaborar el Decret per a la Conservació de Prades de Fanerògames Marines en la Comunitat Valenciana. En la qual s’estableix la necessitat d’evitar la regressió d’aquesta vegetació causada principalment per la contaminació, la pesca d’arrossegament, obres d’infraestructura costanera, extracció d’àrids i fondeig d’embarcacions.
El Decret inclou l’actualització d’una cartografia submarina sobre la localització d’aquestes plantes, per a evitar els possibles danys causats per embarcacions, i com pas previ a la prohibició d’ancorar embarcacions en les zones d’alt valor per a aquesta vegetació marina.

Scroll to Top